Kumaş Boyaları
Büyük rulolar şeklindeki kumaşlar, başlangıçta beyaz iplikten dokunup bunun ardından kumaş halindeyken boyanırlar. Boyamanın ardından diğer kimyasal işlemler de uygulandıktan sonra kumaş satışa hazır hale gelir. Top kumaş boyama işleminde renk tonajını tutturmak bilgi ve tecrübe gerektirir.
Top boyama yapılacak kumaşın daha başlangıçta belirli bir kalitede dokunması gerekir aksi takdirde kumaşta kalite farkı oluşur. Kumaşın dokumasında başlayan bu avantaj doğru boyama ile tamamlandığı zaman ortaya çıkan kumaşlar renk canlılığını ve yeniliğini daha uzun süreler koruyabildiği için top boya kumaşlar nispeten uzun ömürlüdür.
Kumaş boyaları arasından en iyisini seçmek düşündüğünüz kadar basit değildir. Çok fazla sayıda çeşitli boya ve kumaş tipi olduğu göz önüne alındığında bu zor bir iş haline gelebilir. Küçük bir bilgilendirme ile, bu konu hakkında bir fikir edineceksiniz.
Kumaş Boyası Nasıl Seçilir?
Genellikle ilk kez kumaş boyamak isteyen insanlar tarafından sorulan ilk soru “hangi rengi kullanmalıyım?” olur. Ancak, aslında sormanız gereken ilk soru “ne tür bir kumaş boyasına ihtiyacım var?”. Bu soruyu cevaplamak için kumaşta hangi tip ipliğin kullanıldığını bilmeniz gerekir. Kumaş boyamada konusunda tamamen yeni olanlar, kesinlikle tüm kılavuzu okumalıdır.
Farklı boya türlerinin, tekstil ürünlerinin üretildiği çeşitli elyaflar üzerindeki etkisini anladıktan sonra, aklınızdaki herhangi bir proje ve kumaş için doğru kumaş boyasını seçebileceksiniz.
Kumaş Boya Çeşitleri
Aşağıda, boyama zanaatında çalıştığınız farklı kumaş boya türlerinin bir listesi bulunmaktadır. Her biri belirli iplik türü için daha uygun olacak, bazıları ise bazı iplik türlerinde kullanılamayacaktır.
Üzerinde çalışacağınız kumaş için en uygun boyayı seçmek önemlidir, ancak bazı boyaların çevreye daha toksik veya zararlı olabileceğini aklınızda bulundurun, bu nedenle seçiminizi yaparken bunu gözönüne alın.
Fiber Reaktif Boyalar
Fiber reaktif boya, en kalıcı boya türlerinden biridir ve genellikle en iyi sonuçları verir. Selüloz veya protein ile kovalent bir bağ oluşturabilen tek boya tipidir. Bu esasında lif molekülleri ile boya molekülleri arasında moleküler bir bağdır. Reaktif boyalar, evde pamuk ve diğer selüloz elyaflar için en iyi kumaş boyası seçimidir.
Fiber reaktif boyalı kumaş, elde edebileceğiniz en güvenli yıkama performanslarından birini sağlar. Bu, beyaz ve diğer renklerdeki kıyafetleri renk bulaşması korkusu olmadan reaktif boyalarla boyanmış parlak renkli kumaşlarla yıkayabileceğiniz anlamına gelir.
Fiber reaktif boyalar, hakkında sayfalar dolusu yazılabilecek bilgi mevcuttur. Reaktif boya ararken, hangi kumaş üzerinde çalışmayı amaçladığınızdan emin olun.
Fiber reaktif boyalar için lifler nelerdir?
* Selüloz Lifleri
* Protein Lifleri
Mobilya ve tamamlayıcı ürünlere ilişkin online hizmet veren ve Ankara Siteler Bölgesindeki bütün mobilya ürünlerini bünyesinde toplayan sitelermobilya.org sizlere birbirinden eşsiz ürünler sunmaktadır. Lütfen detaylı bilgi için iletişime geçiniz.
Direkt Boyalar
Direkt boyalar, pamuk gibi selülozdan oluşan iplikleri renklendirmek için kullanılan bir boya türüdür. Doğrudan bir sıcak su boyasıdır ve çok amaçlı boyamalarda kullanılan iki tip boyadan biridir, diğeri ise asit boyadır. Performansı diğer boya türlerine göre daha düşük olsa da, bazı kullanım alanları vardır.
Tipik olarak direkt boyalar daha mat renklidir ve fiber reaktif boyalar kadar yıkamaya dayanıklı değildir, ancak Retayne gibi bir boya fiksatifinin kullanılması bunu biraz azaltılabilir. Renklerin yıkanmada akması neredeyse kesin gibidir. Güneşte solmama özelliği, tipik olarak fiber reaktif boyalardan sadece biraz daha azdır.
Son olarak, doğrudan boyaların doğası gereği ucuz olmaları, bu türü diğer tiplere göre seçme nedeniniz olabilir. Doğrudan boyalar ararken, asit boyalar gibi katkı maddeleri olmadan saf formunda bulmaya çalışın. Örneğin sirke gibi hafif asitler olarak da adlandırabileceğimiz maddeler İşlemde kullanılanılmaktadır.
Direkt boyalar için lifler?
* Selüloz Lifleri
* Protein Lifleri
Asit Boyalar
Asit boya, yün, ipek ve kaşmir gibi protein liflerinin boyanmasında kullanılır. Asit terimi ilk başta biraz endişe verici olabilir, ancak çoğu durumda boyalar toksik değildir, bazılarının kanserojen olabileceğini söyler. Asit boyalar aslında birkaç sınıf içerir. Genelde asit boyaları protein lifleri için en iyi kumaş boyalarıdır.
Fiber reaktif boyalara çok benzer şekilde, asit boyalara ilişkin de çok daha fazla bilgi mevcuttur. Özet olarak, asit boya çeşitleri; tesviye asit veya güçlü asit boya, öğütme veya zayıf asit boyalar ve süper eriten veya hızlı asit / nötr asit boyalardır.
Tesviye asit boyaları homojen, tek renkli katı bir etki yaratır, ancak tesviye asit boyaları ile boyanmış öğeler kuru suyla temizlenmeli veya soğuk suda sadece sıcak su ve makinede yıkamadan kaçınarak elle yıkanmalıdır. Hızlı yıkanan asit boyalar, birçok farklı asit boyasının makul fiyatlı bir karışımıdır. Ancak ironik olarak, gruptaki bazı boyalar hızlı yıkamaya hiç uygun değildir. Gıda boyaları tüm boyalar içinde en az toksik olandır.
Son olarak, Lanaset boyaları (bir tür asit boyası) ipek, yün, angora, tiftik ve naylon gibi tüm poliamid ip türlerini boyamak için kullanılabilir. Lanaset boyaları, özellikle yardımcı Albegal SET ile birlikte kullanıldığında, birlikte iyi performans veren üç farklı boya sınıfı içerir. Lanaset boyaları, yün üzerinde kullanılabilen çoğu boyadan çok daha fazla hızlı-yıkamaya uygun ve çok daha kalıcıdır.
Asit boyalar için uygun lifler hangileridir?
* Protein Lifleri
* Naylon
* Spandex (Polyester olmayan karışım)
Çok Amaçlı Boyalar
Çok amaçlı boya, çeşitli boya tiplerine uygun bir ürün yapmak için doğrudan boyanın asit boya ile birleştirildiği farklı boya türlerinin bir karışımıdır. Bu, ılıktan sıcağa kadar uzanan boyama yöntemidir. Çeşitli kumaş tiplerini boyayabilme özelliği, özellikle karışım içeren kumaşlar için uygundur. Bunlar bu boya tipinin faydalı özelikleridir.
Performans açısından, özellikle üzerinde çalışılan kumaşa en uygun diğer boya türlerinden daha iyi bir performans göstermez. Tek bir kumaş türü boyuyorsanız, aslında bütün emeğiniz boşa gider. Çok amaçlı bir boya, polyester veya akrilik boyamak için kullanılamaz ve soğuk su için uygun değildir.
Çok amaçlı boyalar için uygun lifler?
* Selüloz Lifleri
* Protein Lifleri
Doğal Boyalar
Doğal boyalar genellikle güvenli ve çevre dostudur, ancak durum her zaman böyle değildir ve bazı durumlarda sentetik boyalardan daha azdır. Bununla birlikte, boyayı sabitlemek için kullanılan bazı renk sabitleyici maddeler çok toksik değildir ve çevre dostu bir doğal boya ile birleştirildiğinde güzel boyanmış kumaşlar üretebilir.
Doğal boyalar çoğu durumda genellikle en iyi sonuçları verir. Doğal boyama yöntemlerini kullanmanız gerekiyorsa, bileşiklerin toksik olmadığından ve ekolojik olduğundan emin olun. Bununla birlikte, diğer boya türleri daha iyi güneş ışığına/yıkamaya dayanaklılık etsağlarken çok daha canlı renkler üretebilir.
Doğal boyalar için lifler?
* Selüloz Lifleri
VAT Boyaları
VAT boyaları suda çözünmeyen kimyasal bir boya çeşididir. Kumaşı boyamak için VAT boyalarını kullanmak, genellikle bir ev zanaat veya amatör kullanım kapsamında çok zor bir iştir, ancak imkansız değildir.
Kumaş Boyaları - Sonuç
Kendi kumaşlarınızı boyamayı öğrenmek, yeni ve benzersiz kıyafetler ile tekstil ürünleri sunabilen, aynı zamanda donuk ve soluk kumaşlara yeni bir hayat veren çok eğlenceli bir etkinlik olabilir.
İster orijinal kıyafetler oluşturuyor olun, ister bir ev tekstili yapın, kaliteli kumaş boyalar kullanmak, elde edebileceğiniz renk ve dayanıklılıkta tüm farkı yaratacaktır.
Aklınızdaki proje ne olursa olsun, kumaş türü veya daha spesifik olarak, kumaşın yapıldığı iplik türü, hangi boyayı kullanmanız gerektiğini nihayetinde belirler. Kısacası, pamuklu kumaşları, iplikler için kullandığınız aynı boyayla boyayamazsınız. Kullanışlı kılavuzumuz; boyaları, iplik tiplerini ve daha fazlasını sizin için derinlemesine irdeledi.